Jak ptaki tworzą gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niezbyt wysoką roślinnością, natomiast szalenie często mieszczą się w pobliżu obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości wypadków na wysokich drzewach albo też najróżniejszych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Gniazda

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy w rozpoznaniu. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest przeważnie wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Czytaj dalej Jak ptaki tworzą gniazda?