Jak duże są ptaki?

Mimo, że pustułka nie może osiągać żadnych zniewalających rozmiarów, jakie przypisuje się wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszary niemalże całej Europy, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania ptak ten pomija natomiast koło podbiegunowe, do którego warunków klimatu, ptak ten nie jest właściwie przystosowany. Zdecydowanie największą liczbę osobników pustułki zwyczajnej zauważa się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Spośród tych krajów niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których wystąpić może aż 60 tysięcy par. We współczesnych czasach nasz kraj nie kwalifikuje się do ulubionych miejsc pomieszkiwania tego gatunku.

Rozmiar ptaków

Pomimo to, jest to dalej najliczniejszy sokół na terenie całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami , a także pazurami. Spód ciała ma przepiękny, kremowy kolor, który jest charakterystycznie- niezwykle gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy zauważyć można długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie wąskich, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zalicza się do wąskich i długich, o końcach przypominających kształtem ostry sierp. Czytaj dalej Jak duże są ptaki?

Egzotyczne ubarwienie ptaków

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w licznych regionach Polski znany jest jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia z pewnością uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary właściwie całej Europy. Najbardziej natomiast upodobała sobie tereny południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę zobaczyć można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. W ostatnich czasach można zauważyć wyraźny spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, że w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, iż spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego mamy możliwość zobaczyć na terenie Europy.

Ubarwienie ptaków

O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w wyszukanym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, w trakcie których poszczególna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna wyposażona jest także w szalenie silny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Czytaj dalej Egzotyczne ubarwienie ptaków

Jak ptaki tworzą gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niezbyt wysoką roślinnością, natomiast szalenie często mieszczą się w pobliżu obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości wypadków na wysokich drzewach albo też najróżniejszych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Gniazda

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy w rozpoznaniu. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest przeważnie wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Czytaj dalej Jak ptaki tworzą gniazda?